Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

GODONr12016jpg

 

 

wersja polska wstie     

PRAKTYKA W NIEMCZECH 

niemcy2

Razem z koleżanką Agatą przybyłyśmy 14 czerwca 2009 w południe do Kempten w Niemczech, skąd odebrał nas pracownik hotelu i zawiózł do miejsc zakwaterowania. 

Moja praktyka odbywa się w Oberjoch w południowej Bawarii. Jest to mała turystyczna miejscowość w Alpach Algawskich, położona na wysokości 1200 m .n.p.m.

Pracę rozpoczęłam nazajutrz, tj. 15 czerwca: od godz. 8.00 do 12.00 - pierwszy serwis, potem od 17.00 do 22.00 - drugi serwis. Pracownicy hotelu pokazali mi obiekt, dostałam ubranie służbowe tj. strój bawarski. Rozpoczęłam pracę w obsłudze restauracji i powoli zapoznaję się ze swoimi obowiązkami.

Do moich zadań należą:

- witanie i żegnanie gości hotelowych przybywających na śniadanie i kolację,

- odprowadzanie ich do stolików, specjalnie dla nich wyznaczonych,

- przygotowywanie porannego bufetu,

- donoszenie potraw i nazywanie ich,

- zbieranie pustych naczyń,

- przygotowywanie nakryć na kolację,

- przygotowywanie bufetu z sałatkami na kolację.

To są czynności, które wykonywałam podczas pierwszych dni; stopniowo dochodziły nowe, coraz trudniejsze rzeczy. Sztuka kelnerska wymaga dużej praktyki i czasu. W miejscu tak eleganckim, z tradycją i renomą, wszystko należy wykonywać perfekcyjnie, gdyż klienci są bardzo wymagający. Mam nadzieję, że wszystkiego będę się miała szansę nauczyć od innych pracowników, którzy są bardzo cierpliwi i wyrozumiali.

Ogólnie rzecz biorąc podoba mi się, łączę przyjemne z pożytecznym, szlifuję swój niemiecki, z koleżanką Agatą zwiedzamy okolicę, chodzimy po górach w wolnym czasie i integrujemy się z mieszkańcami i pracownikami hoteli.

Ich geniesse alles was schoenste!!!