Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

GODONr12016jpg

 

 

     

BASKIJSKA PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ OCZAMI STUDENTÓW WSTIE

zajawkaNa pewno wiedzieliście, że Kraj Basków to jeden z regionów autonomicznych Hiszpanii. Na lekcjach historii uczyliście się też, że jego mieszkańcy przez wiele lat domagali się suwerenności terytorialnej. Ale czy byliście świadomi, że to także centrum rozwoju przedsiębiorczości i bardzo nowoczesny obszar, w którym ogromny nacisk kładzie się na łączenie zysku z misją służenia społeczeństwu?

Nasi studenci, którzy wyjechali do stolicy Kraju Basków w ramach projektu EASY - Entrepreneurship Acceleration Scheme for Youth w ramach programu Erasmus+, przygotowanego przez Fundację Edukacja Zdrowie Rozwój z Suchej Beskidzkiej w partnerstwie z: BUSINESS INNOVATION BROKERS S. COOP. Hiszpania, INSTITUTE OF SOCIAL INNOVATIONS Republika Czeska oraz Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány Węgry, przekonali się o tym na własnej skórze. W Bilbao i jego okolicach spędzili kilka bardzo intensywnych dni, po brzegi wypełnionych ambitnymi zadaniami. Mieli okazję spotkać się z tamtejszymi studentami, wymienić doświadczenia odnośnie metod edukacji, a także zwiedzić tamtejsze firmy oraz inkubatory przedsiębiorczości, gdzie młodzi przedsiębiorcy mogą założyć swoją firmę pod okiem doświadczonych mentorów. „Szczególne wrażenie wywarła na mnie wizytka w siedzibie firmy DigiPen, która działa w branży komputerowej i graficznej. Nie tylko szkoli ona przyszłych twórców gier i wirtualnej rzeczywistości, ale realizuje swoje własne projekty i tworzy wizualizacje. Obserwowanie ich nowoczesnych metod pracy i przedsiębiorczego podejścia było dla mnie ogromnie interesujące, ponieważ sam interesuję się tą branżą” – mówi Piotr Feliksiak, uczestnik projektu.

pasek1

Z udziału w projekcie skorzystali także ci studenci, którzy swoje plany zawodowe wiążą z turystyką. Nie tylko udało im się poznać nowy język - baskijski, ale także nawiązać interesujące kontakty i zwiedzić najpiękniejsze miejsca w Kraju Basków. Poznawanie nowej kultury nie mogło obejść się też bez skosztowania lokalnych przysmaków, takich jak „pintxos”. Są to małe porcje bagietki, przystrojone wymyślnymi kombinacjami apetycznych składników. Zwykle leżą na ladzie baru, a klienci sami podchodzą i wybierają te, na które mają ochotę. To, na co nasi studenci nabrali jednak największego apetytu, to nie pintxos, ale dalszy samorozwój. „W trakcie tych 5 dni mogliśmy zaobserwować, jak z na pozór szalonych pomysłów zrodziły się przedsiębiorstwa, które dziś święcą triumfy. To dla nas ogromna inspiracja. Po powrocie do Polski także i w naszych głowach zakiełkowały nowe pomysły i zaczęliśmy wierzyć w sens walki o ich realizację” – mówi Szymon Orski, uczestnik projektu. „Obserwując kolegów z Kraju Basków przejęliśmy ich innowacyjny sposób myślenia, zasadzający się na przekonaniu, że firma tylko wtedy uzyska trwały fundament, gdy będzie zaspokajała potrzeby społeczeństwa. Mamy nadzieję, że kiedyś uda nam się zmienić w tym duchu także nasz polski biznes”.